• Producten
    • Bedden huren
    • Bed-Stay
    • Fold Cabin
    • Snoozy Glamping Pods
    • Belltent
    • Festivalcaravans
    • Woon inventaris
    • Alles weergeven
  • Events
    • Festivals
    • Sportevenementen
    • Bruiloften
    • Zakelijke evenementen
    • Alles weergeven
  • Tijdelijke huisvesting
    • Crisisnoodopvang (CNO)
    • Noodopvang
    • Project inrichting
    • Huisvesting Arbeidsmigranten
    • Alles weergeven
  • Projecten
  • Over ons
  • Vacatures
  • Contact
  • Shop
  • NL
  • Menu Menu

Event organiseren stappenplan

Een goed evenement organiseren is onmogelijk zonder een helder stappenplan. Met dit ‘Event organiseren stappenplan' weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Vaak wordt er enthousiast aan het organisatieproces begonnen, maar is de volledige uitvoering toch een ander verhaal. Belangrijke zaken worden gemist vanwege een gebrek aan ervaring en kennis, waardoor de organisatie stroef loopt en het event een minder groot succes is dan het had kunnen zijn. Wij hopen je met onderstaande stappenplan te helpen een goed evenement te organiseren!

Stap 1: Het definiëren van het doel van het evenement

Het lijkt een logische eerste stap, maar wordt vaak over het hoofd gezien: het vaststellen van de doelstelling en doelgroep van je evenement. Zonder een duidelijk omschreven doel is het lastig te bepalen hoe het event moet worden ingericht en welke zaken er allemaal nodig zijn. Het is natuurlijk belangrijk dat het evenement je geld oplevert, in plaats van geld te kosten. Hiervoor kijk je onder andere naar de Return on Investment. Je wilt dat het event meer oplevert dan de investering die je erin hebt gedaan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je de doelgroep helder hebt, zodat je precies weet op wie het evenement moet worden afgestemd.

Stap 2: Organiseer een brainstorm sessie

Tijdens een brainstormsessie worden verschillende ideeën geopperd om het bepaalde doel te realiseren. Door met verschillende mensen te brainstormen over de mogelijkheden ontstaat er een grotere variëteit aan ideeën. Wanneer het ontwerp voor de verwezenlijking van jouw doel voor het evenement vaststaat, kun je vervolgens het financiële kader opstellen.

brainstorm

Stap 3: Aan de slag met het opstellen van een financieel kader

Voor het opstellen van een financieel kader hoef je geen financieel expert te zijn. Het begint met logisch nadenken en eindigt met het optellen van cijfers. Begin met een leeg vel papier of een leeg Excel-sheet en noteer alle kosten en inkomsten voor je evenement. Maak twee kolommen voor uitgaven en inkomsten, schat realistische bedragen in (liever iets hoger voor kosten en iets lager voor inkomsten), en vraag waar mogelijk offertes aan. Bereken het totaalbedrag om te zien of je genoeg inkomsten hebt om de kosten te dekken.


Denk bij kosten aan vaste en variabele kosten. Vaste kosten zijn afhankelijk van het aantal bezoekers, zoals technische voorzieningen, communicatie, vergoedingen, verzekeringen en vergunningen. Variabele kosten zijn afhankelijk van het aantal gasten en omvatten zaken als locatiehuur, inrichting, catering en vervoer. Een begroting geeft je inzicht en sturingsmogelijkheden. Als je te veel uitgeeft, betekent dit niet noodzakelijk minder kwaliteit. Je kunt zoeken naar kosten, efficiëntere alternatieven en extra inkomsten genereren, bijvoorbeeld via sponsoring, fondsenwerving, samenwerking met lokale ondernemers, of andere creatieve oplossingen. Vergeet niet om een post voor onvoorziene kosten op te nemen in je begroting, doorgaans ongeveer 10% van het totale budget. Hiermee ben je voorbereid op onverwachte uitgaven die zich kunnen voordoen.

Stap 4: Het bepalen van de locatie en de datum voor het evenement

De keuze van de locatie is onwijs belangrijk voor het succes van het evenement. De locatie moet aansluiten bij de doelgroep en zeer toegankelijk zijn. De keuze van datum en locatie zijn nauw verweven. Houd rekening met vakanties en grote evenementen om overlap te voorkomen. Bezoek verschillende plekken om een goed beeld te krijgen van de locaties, voordat je een definitieve keuze maakt. Bevestig de keuze tijdig voor het evenement (zeker voor populaire plekken) en laat de samenwerking beginnen.

Stap 5: Geef invulling aan het evenement

Het ontwikkelen van een boeiend en uitgebalanceerd programma voor een evenement is een kunst op zich. Het programma is het kloppende hart van elke bijeenkomst, conferentie, of festival. Stel duidelijke doelen voor je evenement: informeren, inspireren, of vermaken? Gebruik deze doelen om de juiste activiteiten en sprekers te kiezen. Leer je doelgroep kennen: wie zijn je deelnemers en wat verwachten ze? Dit helpt bij het selecteren van relevante sprekers en activiteiten.

Diversiteit in je programma

Plan je evenement goed vooruit en denk na over hoe je je gasten kunt vermaken. Voor zakelijke bijeenkomsten kun je sprekers uitnodigen, workshops aanbieden en netwerkmogelijkheden creëren. Voor festivals en muziekevenementen bepaal je de line-up en overweeg je andere activiteiten. Vergeet ook niet de timing - bepaal de begintijd, eindtijd en pauzes. Om van jouw evenement een onvergetelijke ervaring te maken, is diversiteit de sleutel. Naast geweldige muziek en dansvloer plezier, biedt variatie in activiteiten zoals live-optredens, interactieve kunsttentoonstellingen, en spelletjes gasten de mogelijkheid om te ontspannen en te genieten, zelfs wanneer ze even niet op de dansvloer staan. Zo blijft de energie hoog en de herinneringen levendig.


Zorg bij een zakelijk evenement ervoor dat sprekers relevant zijn voor je doelgroep en plan voldoende pauzes voor netwerken en ontspanning. Informatieve aspecten kunnen worden ingevuld met lezingen, presentaties, panelgesprekken en workshops om deelnemers te informeren en betrekken. Voeg amusante elementen toe zoals live-optredens, muziek en comedy acts om de sfeer ontspannen te houden. Workshops en interactieve sessies bieden kansen voor hands-on leren. Door een gevarieerd programma te bieden dat informatieve en amusante elementen combineert, kun je een evenement creëren dat de verwachtingen overtreft en een gedenkwaardige ervaring biedt.

Invulling evenement

Stap 6: Maak goede marketing rondom het evenement

Om een succesvol evenement te organiseren, is goede marketing van groot belang. Het gaat erom dat de juiste mensen worden bereikt via de juiste kanalen en op het juiste moment. Het begint met het aankondigen van het evenement ruim van tevoren. Bijvoorbeeld, voor een festival kan dat wel een jaar van tevoren zijn, terwijl voor andere gelegenheden vier tot zes maanden voor het evenement een 'save the date' aankondiging prima werkt. Bepaal wat bij jouw doelgroep en doelstelling past.

Effectieve Communicatie en Marketingstrategieën

Nadat de eerste indruk is gemaakt, kan er worden gestart met de directe communicatie. Dat omvat het verspreiden van uitnodigingen, het creëren van een online registratiepagina, het updaten van social media en het versturen van nieuwsbrieven. Vlak voor het evenement dient er een herinnering te worden gestuurd, ongeveer een maand van tevoren. Zo blijft het evenement vers in het geheugen en wordt de laatste kan geboden aan twijfelende gasten om zich aan te melden. De juiste marketingaanpak omvat ook het gebruik van een marketing funnel. Hiermee betrek je mensen stap voor stap bij het evenement, van inschrijving voor onze mailinglijst tot concrete aanbiedingen. Verder zullen er ook fysieke marketingmiddelen moeten worden ingezet, zoals posters en flyers. Plaats posters op strategische locaties, zoals lokale winkels, en deel flyers uit aan mensen in de buurt van de locatie en aan degenen die vergelijkbare evenementen bijwonen.


Communicatie speelt niet alleen voorafgaand aan, maar ook tijdens het evenement een cruciale rol. Het delen van content op social media is niet alleen leuk, maar kan ook de betrokkenheid vergroten. Overweeg om tijdens het evenement content met gasten te creëren, zoals polaroidfoto's bij een glitterwall, live quizzen op Instagram, en het gebruik van hashtag-boordjes voor decoratie en promotie. Een herkenbare branding is ook essentieel. Gasten moeten bij aankomst direct weten dat ze op jouw evenement zijn. Zorg ervoor dat de huisstijl die je in de voorbereiding hebt gekozen, goed zichtbaar is in alle communicatie-uitingen en tijdens het evenement zelf.

Stap 7: Zorg voor een opgesteld draaiboek

Het draaiboek is een essentieel document voor elke event-organisator. Dit document is het belangrijkste communicatiemiddel voor alle betrokken bij de organisatie. Het draaiboek moet duidelijk zijn opgesteld en makkelijk te begrijpen zijn. Het moet alle gebruikers een helder beeld geven van alle geplande activiteiten en verantwoordelijkheden van ieder teamlid. Wij adviseren om verschillende draaiboeken op te stellen, bijvoorbeeld: één voor de opbouw, één voor het evenement zelf en één voor de afbouw, zodat de verschillende fases vlekkeloos verlopen. Elk draaiboek bevat een lijst van activiteiten die moeten worden uitgevoerd, evenals contactgegevens van alle betrokken partijen. Ook staat er een tijdschema in het draaiboek waarin wordt aangegeven wat, wanneer,door wie en waar wat gedaan moet worden. Ook adviseren wij het opgestelde draaiboek één of twee weken voor het evenement met alle betrokken partijen door te nemen. Zo is iedereen op de hoogte van het plan en kan er eventueel nog feedback worden verzameld en verwerkt.

Stap 8: De laatste stappen voor het evenement

Na een lange voorbereidingstijd is het eindelijk zover! Hoewel je goed bent voorbereid, is het toch geruststellend om een laatste controle uit te voeren en de puntjes op de i te zetten. Wees daarom ruim op tijd aanwezig op locatie, zo kun je nog even alles nalopen en controleren of alles werkt.

Laatste puntjes op de i.

Stap 9: Na afloop van het evenement

Na het evenement is het van groot belang om te reflecteren en terug te kijken op de gebeurtenissen van de dag. Analyseer wat er goed en minder goed ging en bespreek met het team hoe in de toekomst bepaalde situaties kunnen worden verbeterd. Hebben je de gestelde doelen bereikt? En hoe kun je een eventueel volgend evenement nog succesvoller maken?
Het is ook handig om feedback van de gasten te verzamelen, zij hebben toch een andere blik op het evenement dan dat je zelf hebt. Doe dit bijvoorbeeld door hen één tot twee weken na het evenement een e-mail met een feedbackformulier. De verzamelde feedback geeft inzichten om in de toekomst nog beter aan de verwachtingen van de gasten te voldoen.

Stap 10: The final step!

Nadat het gehele evenement achter de rug is, is het van belang om de communicatie voort te zetten. Het is belangrijk om de gasten van het afgelopen evenement weer aan te sporen om toekomstige evenementen te komen bezoeken. Je kunt de waardering laten blijken door middel van een kaartje op de post of een e-mail. Daarnaast is het delen van een aftermovie een super manier om de interesse van de deelnemers vast te houden tot het volgende evenement. Het is aan te raden van tevoren na te denken over de content die je achteraf wilt delen, zodat je dit kunt opnemen in een contentkalender en tijdens het evenement kunt verzamelen.

Hulp bij het organiseren van een event met overnachting

Als The Sleeping Agency bieden we flexibele accommodatiemogelijkheden voor evenementen. Of het nu gaat om het opzetten van een festivalcamping of slaapaccommodaties voor een zakelijk evenement of opvang, ons team staat voor je klaar. We denken graag met je mee om de juiste slaapoplossing te vinden passend bij het beoogde evenement. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Wij laten je droom uitkomen

Benieuwd hoe wij dat doen? Neem contact met ons op.

Contact opnemen

Home

Over ons

Vacatures

Contact

Producten

Bedden huren

Bed-Stay

Bed-stay Cabin

Belltent

Festivalcaravans

Woon inventaris

Markten

Festivals

Tijdelijke huisvesting

Sport evenementen

Zakelijke evenementen

Bruiloften

Contact

The Sleeping Agency B.V.

Charles Petitweg 4
4827 HJ Breda

+31 (0) 853 036 539

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Privacy
  • Voorwaarden
Stapelbed VS Bed-Stay bed
Scroll naar bovenzijde