Pop-up hostel Eurekaweek

Ieder jaar vindt in Rotterdam de Eureka week plaats, dé introductieweek voor alle aankomende studenten die gaan studeren aan de Erasmus Universiteit. Als organisatie en gemeente zie je graag dat deze studenten met een knallende start beginnen aan hun studententijd, maar wat als je als stad al kampt met een huisvestingsprobleem? Met deze vraag kwam de organisatie van de Eureka week bij The Sleeping Agency in de lucht. In de volgende case zetten wij uiteen hoe wij daar in de vorm van een tijdelijk hostel een passende oplossing voor hebben gecreëerd.

Hostel pop-up

Tijdelijke huisvesting studenten

Net als in vele andere gemeentes is er in Rotterdam een gigantisch woningtekort onder studenten. Ons bedrijf is gespecialiseerd in het faciliteren van slaapaccommodaties voor meerdaagse evenementen. De afgelopen jaren hebben wij op diverse plekken slaapplekken gerealiseerd voor diverse doelgroepen. Onze expertise sloot dan ook perfect aan bij de vraagstelling van de Eurekaweek.

Tijdens deze introductieweek komen er 5000 nieuwe studenten naar de stad Rotterdam die allemaal ergens moeten slapen. Zij willen onbezorgd de stad verkennen, nieuwe contacten opdoen en zo goed mogelijk voorbereid aan hun studentenleven beginnen. De introductietijd is voor velen een bepalend moment voor de verdere studieloopbaan. Een cruciaal moment dus voor iedere student om een goede slaapplek in de buurt te hebben.

Student tijdens de Eurekaweek:

“Ik slaap hier omdat ik gewoon even goed wil doorpakken met feesten ’s avonds, zonder dat ik dan nog helemaal naar huis in Middelharnis hoef te reizen.”

Popup hostelBedstay hostel

Het vinden van de juiste plek

Om al deze studenten een betaalbaar onderkomen te kunnen bieden hebben wij een pop-up hostel ontwikkeld. Dit begon met het vinden van de juiste plek. Hiervoor kwamen we terecht bij hockeyvereniging Leonidas, die graag met ons dit probleem wilde tackelen. Doordat zij in de winter de schaatshal optuigen en deze Funbaan in de zomer, nagezien, leegstaat konden we mooi van deze ruimte gebruikmaken. Daarnaast is het de perfecte locatie omdat de Erasmus Universiteit er praktisch naast ligt en het goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Bedstay pop-up hostel

Partners

Natuurlijk gaat het opzetten van een pop-up hostel verder dan het vinden van een geschikte locatie en het opzetten van bedden. In overleg met de veiligheidsregio hebben we het raamwerk opgezet om van het hostel een ‘save haven’ te maken waar studenten zich tijdens de eurekaweek terug kunnen trekken. 

Onze vaste partner Bed-Stay leverde de bedden om de locatie zo efficiënt mogelijk in te kunnen richten. Door de opbouw van de Bed-Stay slaapoplossing heeft iedere student de beschikking over een cabine met stoompunt, comfortabel bed en verduisterende gordijnen voor voldoende privacy. Ook konden er kluisjes bijgeboekt worden, net als beddengoed. In samenspraak met het Eurekaweek bestuur werden wij geïmplementeerd in de App voor deze week. Hierdoor konden studenten vanuit iedere plek in de stad gemakkelijk de route naar het hostel vinden. 

Projectmanager:

“We proberen het concept aan te passen aan de doelgroep, daarom hebben we nu voor Bed-Stay gekozen. Dat is een stapelbed met verduisterende gordijnen, waardoor studenten een eigen cabine hebben.”

Pop-up hostel

Naast alle voorbereidingen om het hostel goed te kunnen laten lopen tijdens de Eurekaweek, zorgden we ook voor een goed verloop tijdens de week zelf. Voor iedereens veiligheid was er op ieder moment van de dag beveiliging aanwezig. Daarnaast was er altijd een vast gezicht van The Sleeping Agency als aanspreekpunt voor studenten. Hierdoor verliep het in- en uitchecken vlekkeloos en konden studenten eventuele vragen direct kwijt.

Tackelen van een belangrijk probleem

Het probleem tijdens de piekmaanden voor studentensteden is vrij groot. The Sleeping Agency hostel laat zien dat er een tijdelijke oplossing is voor deze steden. Wij begrijpen de grote behoefte aan woonruimte, zeker tijdens de introweek. Het is voor studenten prettig om dicht bij de campus en alle activiteiten te verblijven. Een pop-up hostel biedt hier de ideale uitkomst. Studenten hebben een plek om te slapen, de gemeente wordt hierin ontlast en de locatie wordt na de week weer opgeleverd zoals het op voorhand was. 

Benieuwd wat wij voor jou school of stad kunnen betekenen? Laat het ons weten! Wij denken graag mee om voor jou slaap vraagstuk een passende oplossing te vinden.